ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА СУБ’ЄКТІВ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ТА МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ (Development Service Industry Management, 2024)
В умовах сучасних екологічних викликів, таких як зміна клімату, деградація земель, забруднення водних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки стає одним із пріоритетів розвитку аграрного бізнесу. Суб’єкти аграрної діяльності, що активно використовують природні ресурси, повинні відповідально підходити до екологічних питань, забезпечуючи мінімальний вплив на навколишнє середовище. Екологічна безпека підприємства є важливим аспектом його діяльності, що передбачає захист навколишнього середовища від негативного впливу виробничих процесів. Оцінка екологічної безпеки можлива через систему показників, які дозволяють ідентифікувати, аналізувати та контролювати екологічні ризики. У рамках цієї доповіді розглянуто основні групи показників, що описують екологічну безпеку підприємства. Визначено що екологічна безпека підприємства може бути оцінена за допомогою різноманітних груп показників, які відображають екологічні, економічні та соціальні аспекти діяльності. Їх системний аналіз є основою для розробки ефективних екологічних стратегій і підтримання конкурентоспроможності підприємства в умовах зростаючої уваги до сталого розвитку. Зазначено що екологічна та економічна безпека є взаємодоповнюючими компонентами успішного функціонування господарюючого суб’єкта. Забезпечення гармонії між ними сприяє підвищенню ефективності діяльності, збереженню ресурсів і підтриманню довгострокової конкурентоспроможності підприємства. На основі проведеного дослідження можна зробити висновок, що забезпечення екологічної безпеки суб’єктів аграрного бізнесу потребує системного підходу, який включає аналіз ризиків, застосування інноваційних технологій і дотримання екологічних стандартів. Рекомендується впроваджувати системи моніторингу, використовувати екологічно чисті технології та інтегрувати стратегії сталого розвитку в управління підприємствами. Впровадження сучасних концептуальних підходів і методів оцінювання дозволяє мінімізувати негативний вплив на довкілля, оптимізувати використання ресурсів та сприяти екологічній відповідальності.
Keywords: безпека; екологія; вплив; навколишнє середовище; сталий розвиток; наслідки