ВПЛИВ ДЕРЖАВИ НА РІВЕНЬ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ДОСВІД ПОЛЬЩІ (Development Service Industry Management, 2024)
Інтернаціоналізація вищої освіти є важливим компонентом стратегії багатьох країн, спрямованої на посилення міжнародної співпраці, підвищення конкурентоспроможності університетів та інтеграцію наукового потенціалу в глобальний освітній простір. Приклади країн ЄС свідчать про важливість наявності національних стратегічних документів, які визначають довгострокові цілі та напрямки розвитку інтернаціоналізації науки і освіти. Перед Польщею також стоїть задача розробки національної стратегії інтернаціоналізації, що базуватиметься на державній науковій політиці та відповідному законодавчому забезпеченні. Очікується, що така стратегія сприятиме інтеграції польських вишів у міжнародний академічний простір та розвитку науки. Ключовим індикатором інтернаціоналізації є кількість іноземних студентів у польських університетах, яка відображає здатність університетів інтегруватися у глобальні процеси. Вплив держави на залучення іноземців реалізується через політики фінансової підтримки, візової лібералізації та спрощення адміністративних процедур, розвиток міжнародних освітніх програм та популяризацію польської освіти за кордоном. Приватні університети демонструють вищі показники інтернаціоналізації завдяки орієнтації на іноземних студентів. Проте польська візова політика потребує покращень через зловживання легким доступом на навчання, коли справжньою метою є робота чи еміграція в інші країни Шенгенської угоди. У зв’язку з цим МЗС Польщі запровадило зміни у візовій системі, серед яких підвищення вимог до кандидатів та обмеження доступу до ринку праці. Аналітичний огляд польського досвіду свідчить про значну роль державної підтримки у досягненні цілей інтернаціоналізації, що є перспективним напрямком подальших досліджень у сфері освітньої політики.
Keywords: університет; інтернаціоналізація; кількість студентів; візова політика; Польща