ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ (Development Service Industry Management, 2024)
В умовах капіталізму кінцевою метою діяльності підприємця, фермера є одержання прибутку, який виступає основним джерелом розширеного відтворення. Основою сільськогосподарського виробництва є земля – специфічний актив, який до цього часу повною мірою не включений в економічний і господарський обіг. Зважаючи на особливості землі як засобу виробництва, її капіталізація відбувається нерівномірно, а вартість здебільшого недооцінена. Встановлено, що під економічною ефективністю використання земельних ресурсів необхідно розуміти загальний рівень фермерського господарювання на землі, що характеризується максимумом виробленої продукції при мінімумі витрат з розрахунку на одиницю земельної площі. У такому разі економічний ефект виражає затрати ручної і уречевленої праці, а також обумовлений економічною родючістю ґрунту. Показано, що економічна ефективність не залежить від форми реалізації економічних і земельних відносин. У розробленій типології ефективності використання земельних ресурсів фермерських господарств базовими її видами визначено економічну, екологічну, соціальну й техніко-технологічну ефективність. Залежно від сфери поєднання економічних інтересів формується еколого-економічна, соціально-економічна, виробничо-економічна та соціально-еколого-економічна ефективність землекористування. Остання водночас є іманентною раціональному використанню земельних ресурсів фермерських господарств. Для оцінювання рівня використання земельних ресурсів фермерських господарств нами удосконалено систему показників, що дає змогу якісно і кількісно схарактеризувати відповідний стан земель залежно від конкретного виду ефективності. Основою цієї системи є факторні (еколого-ландшафтний стан земель та інтенсивність використання земельних ресурсів) та результативні (ефективність використання землі як засобу виробництва й об’єкта господарювання) групи показників. Своєю чергою результативні показники поділяються на натуральні й вартісні, охоплюючи загальні, частинні й допоміжні набори індикаторів, що характеризує систему як цілісну, придатну для стратегічного планування й аналізу. Підтверджено, що для оцінювання ефективності використання земельних ресурсів фермерських господарств слід використовувати такі основні методи: розрахунково-конструктивний; метод порівнянь; балансовий метод; індексний метод; метод ланцюгових підстановок; факторний аналіз; функціонально-вартісний аналіз; нормативний метод; метод експертних оцінок; графічний метод; економіко-математичні методи.
Keywords: земельні ресурси; ефективність; ефективність землекористування; фермерське господарство; управління земельними ресурсами; земля; економічний ефект; прибуток