УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ВИРОБНИЧОГО ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2024)
В системі відтворення інвестиціям належить найважливіша роль у відновленні та збільшенні виробничих ресурсів. Особливо гостро питання інвестицій постає в період кризового стану економіки країни та в умовах трансформаційних змін за умов нездатності підприємств генерувати прибуток, який є одним з основних джерел формування інвестиційних ресурсів підприємства. Для отримання залучених інвестиційних ресурсів підприємство повинно відповідати ряду характеристик, тобто бути інвестиційно привабливим. У зв’язку із цим важливого значення набуває використання комплексного підходу до оцінки інвестиційної діяльності.У процесі формування ринкової економічної системи необхідною умовою формування стабільної позиції та розвитку підприємства є його ефективна інвестиційна діяльність. Це дозволяє переміщати фінансові ресурси суб'єктів господарювання і через їх ефективне використання забезпечувати безперервність процесу виробництва та продажу товарів і послуг на основі постійного відновлення та розширення. Інвестиції в діяльність компанії є об'єктивним процесом, який розвивається відповідно до своїх власних законів і відіграє важливу роль у розвитку економіки. Суб'єкти господарювання змушені приймати рішення про залучення фінансових ресурсів у формі інвестицій для зміцнення економічної безпеки підприємств і подолання фінансових проблем.Зростання інвестиційної активності підприємства демонструє добрий фінансовий стан економічних суб'єктів, а також є позитивним сигналом про стан економіки та надає інформацію про її розвиток. Економічне зростання держав у значній мірі забезпечується рівнем розвитку наукової, технічної та інноваційної діяльності у всіх сферах економіки, а головним чином в промисловості. Частка нових або вдосконалених технологій, продуктів, обладнання в розвинених країнах становить від 70 до 85 % зростання валового внутрішнього продукту. Можливості розробки, впровадження та використання нових і передових технологій, продуктів залежать від стану інвестиційного клімату в країні, обсягу та структури інвестицій. Сьогодні, більше ніж будь-коли, Україні потрібні інвестиції для економічного розвитку. Ефективна інвестиційна діяльність промислових підприємств дозволяє прискорити темпи відтворення виробничих засобів. У свою чергу, цей процес залежить від правильності організації інвестиційної діяльності та прийняття інвестиційних рішень.
Keywords: Інвестиції; інвестиційна діяльність; управління інвестиційною діяльністю; виробниче підприємство