КЕРІВНИЦТВО ТА ЛІДЕРСТВО У ФОРМУВАННІ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглядається критична роль керівництва та лідерства у формуванні організаційної культури, яка є основою для успішного функціонування та розвитку будь-якої організації. Відзначається, що лідери не тільки встановлюють стратегічні напрямки та цілі, але й формують цінності, норми та поведінку, які впливають на кожен аспект діяльності організації.Дослідження базується на теоретичних моделях і емпіричних даних, які підтверджують, що стиль керівництва, комунікаційні стратегії та поведінка лідерів мають значний вплив на культурні аспекти організацій. Зокрема, розглядаються такі підходи до лідерства, як трансформаційне та транзакційне лідерство, та їхній вплив на мотивацію працівників, їх залучення до процесів прийняття рішень, рівень задоволеності роботою та організаційну ефективність. У статті також аналізується, як лідери можуть використовувати різні комунікаційні стратегії для підтримки та розвитку організаційної культури. Особлива увага приділяється ролі зворотного зв’язку, відкритої комунікації та емоційного інтелекту лідерів у створенні позитивного робочого середовища.Дослідження висвітлює виклики, з якими стикаються лідери у процесі зміни організаційної культури, зокрема опір змінам з боку працівників та необхідність адаптації до зовнішніх змін та нових технологій. У цьому контексті важливим є розвиток лідерських навичок, таких як гнучкість, адаптивність та здатність до інновацій. Відзначається, що ефективне лідерство сприяє досягненню довгострокових цілей організації, підвищенню її конкурентоспроможності та створенню позитивного іміджу як на внутрішньому, так і на зовнішньому рівнях.
Keywords: організаційна культура; керівник; лідерство; механізм