РОЗРОБКА КЛЮЧОВИХ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНТЕГРОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ (Development Service Industry Management, 2024)
Відповідність бізнес-стратегій Цілям сталого розвитку ООН сьогодні набуває все більшої важливості. Компанії мають впроваджувати надійні механізми для моніторингу та звітності про ефективність сталого розвитку. Інтеграція ключових показників ефективності (KPI) на основі збалансованої системи показників сталого розвитку відповідає цій потребі, пропонуючи структуровану основу для включення показників сталого розвитку в системи управління підприємством.Процес розробки та впровадження KPI сталого розвитку сприяє розвитку культури інновацій та постійного вдосконалення. Підприємства заохочуються до дослідження нових способів забезпечення сталого розвитку, стимулюючи інновації в продуктах, послугах та операційних процесах.Метою цієї статті є розробка ключових показників ефективності для інтегрованої системи управління підприємством із застосуванням збалансованої системи показників сталого розвитку.Збалансована система показників сталого розвитку слугує стратегічним інструментом для оцінки та управління ефективністю організації відповідно до цілей і завдань сталого розвитку. При визначенні KPI для інтегрованої системи менеджменту пропонується модифікована збалансована система показників, що враховує взаємодію зацікавлених сторін та зосереджується на цілях сталого розвитку. Цей підхід узгоджує цілі сталого розвитку з бізнес-стратегіями організаційного рівня, сприяє соціальній відповідальності та підтримує прийняття обґрунтованих рішень для сталого розвитку. Пропонована збалансована система показників сталого розвитку включає підсистеми: «Результати», «Стейкхолдери», «Процеси» та «Активатори», які містять KPI, визначені за допомогою багатовимірного факторного аналізу. Встановлення ключових показників ефективності в рамках цих підсистем дозволить гармонізувати економічні, соціальні та екологічні цілі підприємства, сприяючи комплексному підходу до сталого розвитку.
Keywords: менеджмент; система управління; підприємство; збалансована система показників; сталий розвиток