ДИЗАЙН-МИСЛЕННЯ: КОНЦЕПЦІЯ ТА КЛЮЧОВІ ЕТАПИ (Development Service Industry Management, 2024)
Сучасний бізнес-ландшафт характеризується високою динамічністю та невизначеністю. У таких умовах ключовим фактором успіху стає здатність бізнес-організацій швидко адаптуватися до змін та створювати інноваційні рішення. В останні 10-15 років все більшої популярності набуває парадигма "дизайн-мислення". Будучі клієнтоцентричною концепцією, яка фокусується на визначенні ціннісних уподобань споживачів та розробці інноваційних рішень для їх задоволення по певному процесу, вона об’єднує в собі як певний тип мислення так і певний процес, методологію, концепцію та останнім часом культуру дизайн-мислення. У статті досліджений феномен дизайн-мислення як методології, що орієнтована на людину та революціонізує підхід до вирішення складних проблем. Проведений детальний аналіз еволюції концепції дизайн-мислення, відстежуючи зміни в її визначенні та сфері застосування, її основних принципів та етапів, а також розглянуті фактори, що сприяють її популяризації. На основі огляду наукової літератури формується авторське визначення дизайн-мислення, яке підкреслює його мультидисциплінарний характер та орієнтацію на потреби споживачів. Особлива увага приділяється ролі дизайн-мислення у формуванні культури інновацій, розвитку інноваційних продуктів і послуг та створенні нових бізнес-моделей.
Keywords: Дизайн-мислення; інновації; цифрові технології; трансформація бізнесу; диференціація; персоналізація; досвід споживача