ФЕНОМЕН ЛІДЕРСТВА ТА ЙОГО ВПЛИВ НА РІВЕНЬ СИСТЕМНОЇ ДОСКОНАЛОСТІ ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2024)
Феномен лідерства відіграє важливу роль у загальносистемному розвитку суб’єктів ієрархії соціально-економічної діяльності. Від його розуміння залежить рівень системної досконалості підприємств, а значить їх ефективність, результативність діяльності, конкурентоспроможність як продукції так економічної системи в цілому. В статті дослідження ці питання та вплив феномену лідерства на рівень системної досконалості підприємства з позиції закономірності “історичність”. В залежності від цього вплив може бути негативним, нейтральним та позитивним. Окремою ознакою впливу феномена лідерства на рівень системно досконалості підприємства, з позиції сформованої культури як образу життєдіяльності та ментальних моделей, носіями яких є представники систем менеджменту ієрархії соціально-економічних відносин, зокрема штучно створених організаційних систем типу «підприємство», - є те, що лідерство розглядається як відношення до влади. З позицію домінування цього розуміння на практиці це негативно впливає на рівень системної досконалості підприємства. Ми вважаємо, що лідерство в сучасному світі і, перш за все, в штучно створених людиною організаційних системах, до яких відноситься і підприємство - це здатність сформувати у людей мислення, що вони мають силу творити зміни, думати глобально - діяти локально (як заповідав великий українець Гаврилишин Б. Д.) і результат їх залежить виключно від діяльності кожного в рамках заданого загальносистемного напрямку функціонування та розвитку, з необхідним створенням умов для цього. Природно, що система, спрямована до загальносистемного розвитку, накладає певні обмеження на прояви людей у різних соціальних ролях, в тому числі щодо прояву їх регресивних ознак культури «як образу життєдіяльності». Однак, привабливість зміни парадигми до критичної точки, яка дасть можливість досягти системам різного рівня та призначення, в тому числі суб'єктам господарювання та кожного їх активного елемента (людини), на шляху зміни впливу на досягнення системної досконалості з негативного до нейтрального, а з нейтрального до позитивного - сповна виправдовують витрачені сили та ресурси, тому що це дасть додаткову можливість для системного розвитку, підвищення результативності та ефективності, конкурентоспроможності в цілому.
Keywords: лідерство; підприємство; системна досконалість