НАПРЯМИ ТА ЗАСОБИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті акцентовано увагу на питаннях збереження кадрового потенціалу вітчизняних підприємств в умовах нестабільності. Зазначається, що мотивація праці на сьогодні є одним зі провідних чинників збереження персоналу на підприємствах за ситуації, коли попит на працю значно перевищує пропозицію праці. Констатовано, що працедефіцитна кон’юнктура на ринку праці України утворилася через масові зовнішні міграції населення під час війни, значні внутрішні переміщення населення, великі обсяги освітньої зовнішньої міграції, що стали характерними впродовж низки останніх років, мобілізацію та інші чинники. Метою дослідження визначено обґрунтування напрямів та засобів удосконалення системи мотивації праці на вітчизняних підприємствах в умовах нестабільності. Визначено напрями, чинники та інструментарій політики покращення системи мотивації праці на підприємствах.
Keywords: персонал; управління; менеджмент персоналу; мотивація праці; розвиток бізнесу; нестабільність