ОБМЕЖЕННЯ ТА СУПЕРЕЧНОСТІ ФОРМУВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена узагальненню обмежень та суперечностей щодо формування людського капіталу сільських територій. Підкреслено домінування чинників, що сприяють сільському безробіттю. Ринок праці характеризується надлишком робочої сили над попитом через скорочення сільськогосподарського виробництва та соціальної сфери, орієнтацію підприємств на інтенсифікацію праці, що призводить до загострення проблеми зайнятості. Агробізнес залишається найбільшим роботодавцем, створюючи монопсонію на ринку праці, що спричиняє низькі зарплати та стимулює міграцію до міст. Неконкурентна структура ринку праці негативно впливає на сільське господарство та рівень життя селян. Підкреслено необхідність диверсифікації сільської економіки через розвиток несільськогосподарських видів діяльності, таких як зелений туризм, ремесла та побутове обслуговування. Пропонуються заходи, спрямовані на стимулювання цих видів діяльності, зокрема на законодавчому та урядовому рівнях. Визначено важливість ініціатив місцевих громад у реалізації проєктів, що можуть покращити економічну ситуацію на селі. Узагальнено вплив урбанізації на формування людського капіталу в сільських територіях України. Урбанізація спричиняє відтік населення до міст, що негативно впливає на сільські регіони. Названо основні причини цього процесу: індустріалізація, комерція, ринок праці, модернізація та соціальні аспекти. Пропонується покращити соціальну інфраструктуру, транспортне сполучення, розвивати несільськогосподарські види діяльності та популяризувати життя в селі через медіа та освіту. Обґрунтовано, що чинниками, які перешкоджають формуванню людського капіталу сільських територій України, є неякісна шкільна освіта, погане медичне обслуговування, незадовільний рівень розвитку соціальної інфраструктури, зростання сільського безробіття, монопсонія сільськогосподарських підприємств на сільському ринку праці, низький рівень розвитку несільськогосподарських видів бізнесу, урбанізація.
Keywords: людський капітал; сільське населення; сільські території; урбанізація; диверсифікація; аграрний сектор економіки