СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ КАДРОВОЮ ПОЛІТИКОЮ ТА ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена стратегічному управлінню кадровою політикою та людським капіталом в аграрному секторі, де проаналізовано ключові аспекти та запропоновано ефективні підходи до оптимізації управлінських практик. У статті описано, як вибір та розміщення кваліфікованих кадрів впливає на ефективність виробничих процесів і конкурентоспроможність компаній у міжнародному ринковому середовищі. Запропоновано стратегії з підвищення привабливості роботодавця через програми розвитку та навчання персоналу, що сприяють розвитку ключових компетенцій та адаптації до змін у виробничому процесі. Окрему увагу приділено вивченню стратегій управління людським капіталом, які сприяють не лише залученню талановитих співробітників, а й їхньому утриманню та розвитку в компанії на тривалий термін. Обґрунтовано важливість системи мотивації та стимулювання персоналу, яка базується на справедливих умовах праці, конкурентоспроможній заробітній платі та можливостях кар’єрного зростання. Також розглянуто вплив технологічних інновацій на кадрову політику аграрних підприємств. У статті охарактеризовано, як впровадження сучасних інформаційних систем та автоматизація виробничих процесів сприяють оптимізації управлінських рішень та підвищенню продуктивності праці. У статті підкреслюється необхідність системного підходу до управління кадровим потенціалом аграрного сектору, який враховує специфіку галузі та вимоги сучасного ринку. Описано важливість стратегічного управління, спрямованого на створення стабільної бази людського капіталу, що є ключовим фактором успіху аграрних підприємств у глобальній економіці.
Keywords: стратегічне управління; кадрова політика; людський капітал; аграрні підприємства; нестабільність ринку праці; спеціалізована кваліфікація; технологічні зміни; мотивація персоналу; управління змінами