ІНСТРУМЕНТИ ФІНАНСУВАННЯ «ЗЕЛЕНОГО» ІНВЕСТУВАННЯ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ (Development Service Industry Management, 2024)
Метою статті є теоретико-методологічне дослідження існуючих інструментів фінансування "зеленого" інвестування, визначення їх ефективності та розробка рекомендацій щодо покращення механізмів фінансування екологічно орієнтованих проектів в умовах сталого розвитку. У статті розглядаються сучасні підходи та інструменти для фінансування проєктів, що спрямовані на збереження навколишнього середовища та забезпечення сталого розвитку. Проаналізовано основні механізми залучення коштів для екологічно чистих технологій, відновлюваної енергетики, управління відходами та інших ініціатив, які сприяють зниженню негативного впливу на довкілля.Розглянуто інструменті фінансування «зелених» проектів та визначено, що одним із найпопулярніших інструментів є «зелені» облігації, які дозволяють залучати капітал від інституційних та приватних інвесторів для реалізації проектів, що відповідають екологічним стандартам. Проаналізовано поточний стан ринку «зелених» облігацій, визначено основні тенденції та перспективи його розвитку. Окрім «зелених» облігацій, розглядаються й інші фінансові інструменти, такі як екологічні кредити, спеціалізовані інвестиційні фонди, гранти та субсидії, а також механізми державно-приватного партнерства. Особлива увага приділяється ролі міжнародних фінансових інститутів, таких як Світовий банк, Міжнародний валютний фонд та Європейський банк реконструкції та розвитку, які надають фінансову підтримку для реалізації проєктів сталого розвитку. Також розглядається вплив регуляторної політики та державних ініціатив на стимулювання «зеленого» інвестування.Визначено важливість інтеграції екологічних критеріїв у процес прийняття інвестиційних рішень та необхідність розвитку інфраструктури для підтримки «зелених» інвестицій. У статті пропонуються рекомендації щодо вдосконалення фінансових інструментів та механізмів, які можуть сприяти більш активному залученню приватного капіталу в екологічні проєкти. Зроблено висновок, що ефективне використання фінансових інструментів може суттєво прискорити перехід до екологічно стійкої економіки.
Keywords: сталий розвиток; «зелені» інвестиції; інструменти фінансування; «зелене» фінансування; «зелені» проєкти