ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2024)
Забезпечення безпеки працівників та збереження стабільності бізнес-процесів стає критично важливим завданням для підприємств в умовах військового стану в Україні. Реалізація кадрової безпеки здійснюється за рахунок визначення цілей та заходів, що сприяють забезпеченню кадрової безпеки підприємства. До основних цілей кадрової безпеки підприємства належать: захист від кадрових ризиків, забезпечення стабільності кадрового складу, підвищення кваліфікації та розвитку працівників, забезпечення ефективної комунікації і взаємодії, розвиток лояльності працівників і корпоративної культури, забезпечення соціальної і правової захищеності працівників. Визначення чітких та досяжних цілей у сфері кадрової безпеки дозволяє мінімізувати ризики, пов’язані з людським фактором, та забезпечити стабільну і безпечну роботу підприємства. Цілі кадрової безпеки підприємства мають бути комплексними та спрямованими на створення умов, які забезпечують захист, стабільність та розвиток кадрового потенціалу. У статті наведено перелік заходів за кожною з визначених цілей, що забезпечують їх реалізацію. Для ефективного управління кадровою безпекою підприємства необхідно встановити чіткі цілі, які відповідатимуть конкретним складовим цієї безпеки. У статті досліджено складові кадрової безпеки підприємства та виокремлено ті, які складають більше 30%, до них належать: антиконфліктна безпека, безпека життєдіяльності, безпека здоров'я, інтелектуальна безпека, інформаційна безпека, кар’єрна безпека, пенсійно-страхова безпека, професійна безпека, психологічна безпека, соціально-мотиваційна безпека, технологічна безпека, фізична безпека, фінансова безпека. Кожна з цих складових потребує чітких цілей та заходів для їх досягнення. Такий підхід дозволяє підприємству системно управляти кадровими ризиками, підвищувати мотивацію та задоволеність працівників, забезпечувати стабільність та ефективність роботи.
Keywords: безпека; кадрова безпека; кадрові ризики; складові кадрової безпеки; управління