ПОТЕНЦІАЛ ТУРИЗМУ В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ: СОЦІАЛЬНИЙ ТА ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТИ (Development Service Industry Management, 2024)
В статті досліджено особливості інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Україні засобами залучення їх до туристичного підприємництва. Авторами зазначено, що до першочергових завдань на рівні держави слід віднести розроблення механізмів їх економічної та соціальної інтеграції до нових умов проживання в приймаючих територіальних громадах. Зауважено, що близько 15 % ВПО (орієнтовно 745 000) не планують переїжджати, а прагнуть інтегруватися за місцем поточного перебування у якості довгострокового рішення . Авторами проаналізовано співвідношення категорій «туристичний потенціал» і «потенціал туризму», а також узагальнено компонентний склад потенціалу туризму в контексті соціальної та економічної інтеграції внутрішньо переміщених осіб.
Keywords: туризм; туристичне підприємництво; інтеграція; внутрішньо переміщені особи