РОЛЬ ТА ЗНАЧЕННЯ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджується роль та значення креативної економіки у формуванні стратегічного розвитку бізнесу. Зазначено, що головним результатом стратегічного розвитку бізнес-структур та економічних систем в цілому виступає генерація принципово нових ідей, які в подальшому комерціалізуються у вигляді інновацій. Інновації та їх креативне застосування стають найбільш цінними ресурсами, а креативність перетворюється на основне джерело економічної цінності у сучасному світі.Розглянуто обставини виникнення креативної економіки та її основні ознаки. Проаналізовано поняття креативної економіки. Виявлені її особливості як системного феномена. Виділені основні складові креативної економіки. Приділено увагу важливій ролі бізнес-екосистем у стимулюванні креативної економіки як нового тренду розвитку бізнесу. Розглянуто основних стейкхолдерів креативної економіки та наведена їх характеристика.Проаналізовано вплив креативної економіки на швидке заростання та соціально-економічний розвиток у розвинутих країнах світу та її перспективи в Україні в процесі повоєнного відновлення. Розглянуто досвід провідних країн світу у розбудові інноваційної та креативної економіки, незважаючи на обмежені ресурси та складні геополітичні умови. Значна увага приділена розвитку індустрії інновацій за допомогою креативного сектора економіки як ключового. Розглянуто формування нових тенденцій на ринку праці та їх впливу на людський капітал. Приділена увага питанням посилення цифровізації та розвитку цифрових технологій, що призводить до появи нових напрямків і способів просування креативних індустрій.Сформовано ключові тренди розвитку креативної економіки та їх вплив на розвиток бізнесу. Систематизовано напрями впливу креативної економіки на стратегічний розвиток бізнесу.
Keywords: креативна економіка; креативні індустрії; стратегічний розвиток бізнесу; управління розвитком