МОДЕЛІ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙ В УКРАЇНСЬКОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття розглядає різні моделі фінансування інновацій, що існують у сучасному українському бізнес-середовищі, аналізуючи їх переваги та недоліки. Автор детально описує кілька основних джерел фінансування: внутрішні кошти підприємств, банківське кредитування, венчурне фінансування, державне фінансування та краудфандинг. В контексті кожного джерела оцінюється його роль у підтримці інновацій, а також визначаються основні виклики та перспективи для розвитку. Особлива увага приділяється венчурному фінансуванню та його впливу на розвиток стартапів у галузі високих технологій. Автор підкреслює важливість державної підтримки інноваційних проектів та роль краудфандингу як інноваційного методу залучення коштів, що дозволяє підприємцям тестувати ринковий попит і залучати широку аудиторію до фінансування своїх ідей. Стаття висвітлює не тільки поточний стан справ у сфері фінансування інновацій в Україні, але й пропонує рекомендації щодо оптимізації існуючих моделей і розвитку нових підходів, з метою підвищення ефективності та залучення додаткових ресурсів для підтримки інноваційної активності. Стаття акцентує увагу на необхідності адаптації українських компаній до змінюваних умов глобалізації, швидкого технологічного прогресу та зростаючої конкуренції на міжнародних ринках. Окремо варто відзначити аспекти синергії між різними джерелами фінансування та їхнє потенційне поєднання для досягнення кращих результатів в інноваційних проектах. Наприклад, можливість комбінування державних субсидій із венчурними інвестиціями або використання краудфандингових кампаній для залучення додаткового фінансування та перевірки ринкової валідації продуктів. У підсумку, стаття наголошує на імперативі розробки комплексної державної політики у сфері інновацій, яка б включала податкові стимули, фінансові інструменти та регуляторні рамки, що сприятимуть розвитку інноваційної екосистеми. Автор закликає до створення умов, які не лише допоможуть українським компаніям виживати, але й процвітати в епоху технологічних змін.
Keywords: інновації; бізнес; цифрові технології; бізнес-модель; ефективність