СВІТОВІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ (Development Service Industry Management, 2024)
Розглянуто торгівлю як важливу складову теоретичного сектору економіки - сфери послуг, показано її вагоме місце в економіці України. Особливу увагу відведено роздрібній торгівлі, яка здатна швидко реагувати на зміну  потреб і вподобань споживачів, а також  максимально наближена, доступна до місць праці і проживання. Висвітлено результати наукових досліджень відомих учених-економістів стосовно особливостей, тенденцій і закономірностей формування роздрібного  товарообороту вітчизняних підприємств у період економічної нестабільності, внутрішніх та зовнішніх загроз. Наголошено на необхідності приділення більшої уваги вивченню питань розвитку рітейлу у найближчій і більш віддаленій перспективі з урахуванням світових тенденцій та досвіду, оскільки Україна активно інтегрується в європейський економічний простір. Мета дослідження полягала у виявленні основних глобальних тенденцій та напрямів розвитку роздрібної торгівлі, які визначатимуть вектор розвитку економіки України та інших країн світу в найближчі десятиліття в контексті відновлення економіки та досягнення  цілей сталого розвитку. Узагальнено світові тренди розвитку роздрібної торгівлі до 2050 р. Охарактеризовано  очікувані тенденції трансформації глобальної роздрібної торгівлі, які у найближчі п’ять років  впливатимуть на маркетингові стратегії вітчизняних підприємств.
Keywords: економіка; модернізація; розвиток; сталий розвиток; торгівля; роздрібна торгівля; тренди; підприємство; прогноз; ефективність; споживач; товарооборот; товар; диджіталізація