ЕКОНОМІКА ЗНАНЬ: РОЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ У СТИМУЛЮВАННІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглянуто роль інтелектуальної власності в економіці знань як ключового інструменту стимулювання інноваційної діяльності підприємств. Економіка знань відіграє вирішальну роль у сучасному світі, де інтелектуальні ресурси стають ключовими чинниками економічного зростання та конкурентоспроможності. У цьому контексті інтелектуальна власність є критично важливим інструментом для стимулювання інноваційної діяльності підприємств. Ця стаття досліджує роль інтелектуальної власності у стимулюванні інновацій, аналізуючи її вплив на економічні показники підприємств, інноваційну активність та можливості ліцензування. Результати дослідження свідчать про те, що підприємства, які активно використовують інтелектуальну власність, демонструють вищі фінансові результати та більшу активність. Однак, існують бар’єри, такі як високі витрати на патентування та складність правозастосування, які знижують мотивацію до захисту інновацій. В статті також пропонуються рекомендації для подолання цих бар'єрів та ефективного управління інтелектуальною власністю, що може сприяти розвитку інноваційної діяльності підприємств.
Keywords: економіка знань; інтелектуальна власність; інноваційна діяльність; конкурентоспроможність; патентування; управління знаннями