ФОТОТУРИЗМ, ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ НАПРЯМОК РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ (Development Service Industry Management, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану та тенденцій розвитку фототуризму, інноваційного напрямку розвитку туристичної сфери, який поєднує в собі відпочинок, творчість та використання фотографії, як засобу запам'ятовування і вираження вражень. Ця тема вивчає взаємодію між туристичною діяльністю та фотографією, що є ключовим елементом сприйняття подорожей, інноваційний характер фототуризму, його вплив на розвиток туристичного бізнесу та відмінності від традиційних форм подорожей. Проаналізовано роль соціальних мереж та технологій у популяризації фототуризму, а також його вплив на формування культурного образу різних регіонів.В процесі дослідження встановлено основні показники, які характеризують фототуризм та стан його інноваційного середовища в Україні. У роботі визначено теоретично-методологічні засади визначення поняття та ролі фотографії в туризмі, історії розвитку та змісту поняття «фототуризм». Проаналізовано основні нормативно-правові засади, інноваційні напрямки та сучасні практики фототуризму в туристичній сфері. Досліджено світовий досвід в організації фототуризму та сучасний стан розвитку даної сфери. Також, проаналізовано туристичний потенціал України щодо надання фотопослуг і розвитку інновацій. Зокрема, охарактеризовано розвиток фототуризму та особливості фототурів і їх фінансово-економічні показники. Визначено проблеми та перспективи щодо розвитку фототуризму та шляхи підвищення його туристичних можливостей в Україні. Розроблено інноваційний фотопроєкт в Карпатському регіоні «Крізь призму об’єктива».
Keywords: фототуризм; туристичний потенціал; інновації; фотопроєкт «Крізь призму об’єктива»