МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ПЕРЕДУМОВ БЕЗПЕКОООРІЄНТОВАНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2023)
У статті показано необхідність вивчення передумов безпекоорієнтованого розвитку підприємства, оскільки саме наявність таких передумов визначає доцільність планування та здійснення розвитку підприємства у контексті збереження його економічної безпеки та закладає підґрунтя результативності цього процесу. У такому контексті розвиток підприємства як процес не є винятком, а тим більш необхідність врахування передумов стосується його безпекоорієнтованого розвитку. В статті здійснено ретельний аналіз передумов безпекоорієнтованого розвитку підприємства та їхнє оцінювання. Для об’єктивності результатів вивчення передумов безпекоорієнтованого розвитку підприємства бажані кількісні, хоча б і квазі-кількісні (штучні) оцінки стану передумов. До складу передумов включено можливості безпекооорієнтованого розвитку підприємства, які сприяють відповідному типу розвитку, та загрози безпекооорієнтованому розвитку підприємства, які такому типу розвитку протидіють. Принципово оцінювання передумов безпекоорієнтованого розвитку підприємства базується на співвідношенні результуючої оцінки впливу можливостей підприємства та результуючої оцінки впливу загроз розвиткові підприємства. Інструментом отримання кількісних оцінок передумов безпекоорієнтованого розвитку підприємства вибрано моделювання. Для кількісного оцінювання передумов безпекооорієнтованого розвитку підприємства використано адитивно-мультиплікативну модель, яка дозволила відобразити сукупний вплив можливостей та загроз з урахуванням їхньої вагомості. Для інтерпретації результатів оцінювання передумов безпекооорієнтованого розвитку підприємства та їхнього представлення у якісному вигляді розроблено матричну форму представлення результатів, а для кожного з 4-х квадрантів матриці надано інтерпретацію результатів та рекомендації щодо забезпечення безпекооорієнтованого розвитку підприємства.
Keywords: підприємство; безпекоорієнтований розвиток; передумови безпекооорієнтованого розвитку; оцінювання; моделювання; модель; результати