СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНСТИТУТУ БАНКРУТСТВА (Development Service Industry Management, 2023)
У статті наведено теоретичні основи антикризового управління підприємства за сучасних умов господарювання. Розкрито сутність, структурне наповнення системи антикризового управління. Окреслено особливості системи управління підприємством в умовах кризи. Окрему увагу приділено сучасному змістовному та функціональному наповненню антикризового управління, елементи якого застосовуються в контексті реалізації процедур банкрутства. Визначено структурну специфіку антикризового управління, зокрема, визначено об’єкт, суб’єкт та мету такого управління. Проаналізовано його особливості та принципи реалізації. Актуалізовано функції антикризового управління.В ході дослідження запропоновано авторське визначення категорії «антикризове управління», яке запропоновано розуміти як сукупність заходів, спрямованих на мінімізацію негативних наслідків кризи для функціонування підприємства та активізацію його санаційного потенціалу через формування адаптаційної здатності його системи управління до змін у зовнішньому середовищі.
Keywords: криза; антикризове управління; санація; функції антикризового управління; принципи антикризового управління; банкрутство