ЛОГІСТИЧНА ГАЛУЗЬ УКРАЇНИ: ЕКОНОМІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ГАЛУЗІ, ВТРАТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ ВІЙНИ (Development Service Industry Management, 2023)
Важливу роль в економіці України відіграє ринок логістичних послуг. Логістика – це кровоносна система економіки країни, сукупність операцій, які здійснюються із метою доставки продукту до споживача. Наведена стаття присвячена питанням визначення ролі логістичного сектору у створенні валового внутрішнього продукту національною економікою України. Визначено питому вагу транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності в структурі валового внутрішнього продукту України. Відмічено про наявність можливостей росту показника питомої ваги галузі логістики у ВВП України, порівнявши даний показник з показниками інших країнах. Проведено аналіз експортно-імпортних операцій України в динаміці, відмічено негативну тенденцію зниження експорту продукції та зростання від’ємного сальдо. Досліджено  структуру експорту та імпорту за видами транспорту у вартісному та фізичному розрізі. Підтверджено, що логістична сфера є одним із важливих складників розвитку національної економіки України від якої залежить розвиток всієї економіки країни, наукового підходу щодо подальшого ефективного розвитку. Визначено втрати авіаційної, водної, автомобільної, залізничної та складської інфраструктури України спричинені військовими діями. Окреслено основні перспективи розвитку транспортної та складської галузі економіки на майбутнє. З’ясовано, що перспективи розвитку ринку логістичних послуг в Україні безпосередньо залежать від термінів завершення війни, в результаті виникає об’єктивна необхідність оперативно перебудовувати логістичну систему, формувати нові ланцюги доставки вантажів, змінювати напрямки торговельних потоків через блокаду українських морських портів та часткову втрату залізничної мережі.
Keywords: логістика; логістична інфраструктура; експорт; імпорт; валовий внутрішній продукт; водний транспорт; залізничний транспорт; авіатранспорт; автомобільний транспорт; складська логістика; війна; втрати від війни; євроколія; склад; поштова- кур’єрська діяльність