ІСТОРІЯ ТА ГЕОГРАФІЯ РОЗВИТКУ ДЖИПІНГ-ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ (Development Service Industry Management, 2023)
Джип-туризм і активний відпочинок стають все більш популярними в багатьох країнах, в тому числі і в Україні. В останні роки спостерігається зростання інтересу до пригодницьких та екстремальних видів відпочинку, зокрема, таких як джипінг. Збільшення кількості туристів, які цікавляться джипінгом, насправді сприяє економічному зростанню країни, а також виникненню проблем, пов'язаних з проблемами природного середовища. Метою дослідження є висвітлення основних проблем і тенденцій розвитку джип-туризму в Україні. Об’єктом дослідження є джип-туризм в Україні. Предметом дослідження є світовий та вітчизняний досвід та перспективи розвитку джип-туризмуУ статті досліджено фундаментальне поняття джип-туризму, його види та місце в загальній структурі туризму. У розділі також висвітлено особливості організації джип-турів.Друга частина дослідження присвячена історії становлення джип-туризму як у світі, так і в Україні. Досліджується міжнародний досвід організації джип-туризму та обговорюється досвід України в організації таких турів, зокрема залучення асоціацій джип-ентузіастів і туристичних компаній, які пропонують цей вид пригод. Проаналізовано основні проблеми розвитку джип-туризму в Україні. Це включає вивчення екологічного впливу джип-туризму на флору, фауну та ґрунт. Крім того, розглянуто інші негативні сторони впровадження джип-турів. Розділ також розглядає правові та організаційні положення щодо джип-туризму в Україні та завершується пропозиціями щодо посилення та розвитку джип-туризму в країні.Це дослідження дає цінну інформацію про різні виміри джип-туризму, його розвиток і виклики, з якими він стикається в Україні. Висновки можуть бути корисними для туристичних організацій, державних установ та інших зацікавлених сторін у туристичній індустрії, а також для зусиль із збереження довкілля.
Keywords: екстремальний туризм; джипінг-туризм; правове регулювання джипінгу