ТЕОРЕТИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2023)
Сучасні умови господарювання характеризуються нестабільністю енергетичного сектора, зростанням вартості енергоносіїв, посиленням екологічних обмежень, а також геополітичними ризиками, які створюють суттєві виклики для підприємств. У таких умовах ефективне управління енергетичною безпекою стає ключовим елементом конкурентоспроможності, стійкого розвитку та економічної стабільності підприємств.Інтеграція організаційних та економічних механізмів у системі управління енергетичною безпекою дозволяє підвищити ефективність використання ресурсів, зменшити енергозалежність підприємств, забезпечити їх адаптивність до мінливого середовища та мінімізувати ризики, пов’язані з енергетичними кризами.Метою статті є формування теоретичного підґрунтя організаційно-економічного забезпечення управління енергетичною безпекою підприємств.Досліджено підходи різних авторів до визначень понять «організаційне забезпечення», «економічне забезпечення», «управління», «безпека», «енергетична безпека». Запропоновано авторські визначення зазначених понять.Запропоновано теоретичне підґрунтя організаційно-економічного забезпечення управління енергетичною безпекою підприємств, основними складовими якої є організаційне забезпечення, економічне забезпечення, управління, безпека та енергетична безпека. Організаційне забезпечення спрямоване на створення структурної упорядкованості та координацію діяльності, тоді як економічне забезпечення формує фінансову базу, необхідну для реалізації стратегій енергетичної безпеки. У поєднанні з управлінськими функціями, такими як планування, організація, мотивація та контроль, це сприяє досягненню комплексного вирішення питань захисту енергетичних ресурсів підприємства.
Keywords: організаційне забезпечення; економічне забезпечення; управління; безпека; енергетична безпека