УБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІННЯ (Development Service Industry Management, 2023)
Розширення меж забезпечення економічної безпеки підприємства зумовило необхідність більш широкого погляду на цей процес у вигляді убезпечення діяльності підприємства. Зміст поняття «убезпечення діяльності підприємства» розглянуто з позицій об’єктно-суб’єктного підходу як сукупність взаємопов’язаних та взаємозумовлених у просторі та часі ресурсно забезпечених безпекозабезпечувальних дій, результатом яких є безпечний стан об’єктів безпеки підприємства, між якими існують щільні зв’язки, відносини та взаємовплив.Убезпечення діяльності підприємства як новий вид його діяльності має бути об’єктом управління. Об’єктність управління в економічній безпекології стосовно практично всіх об’єктів економічної безпеки належать до питань, які не отримали повного вирішення. Тому це питання вирішено шляхом адаптації загальних положень теорії управління до управління убезпеченням діяльності підприємства з урахуванням специфіки та особливостей цього нового виду діяльності підприємства.Визначено, що до управління будь-яким об’єктом або процесом застосовуються кілька підходів. Найпоширенішим є функціональний підхід, і ми не бачимо необхідності відмовлятися від нього в управлінні убезпеченням діяльності підприємства. Застосування функціонального підходу надає можливість сформувати однорідні окремі блоки робіт та операцій з управління убезпеченням діяльності підприємства тобто його функції.Управління убезпеченням діяльності підприємства розглянуто з позиції функціонального підходу, що надало змогу сформувати сукупність функцій управління, які відображають специфіку управління цим видом діяльності. Обсяг функцій управління убезпеченням діяльності підприємства, головним виконавцем яких є структурний підрозділ з безпеки, залежить від його компетенцій.
Keywords: підприємство; економічна безпека; убезпечення діяльності; управління; об’єкт управління; функція управління