ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВІЙНИ (Development Service Industry Management, 2023)
У статті розглянуто питання розвитку підприємств аграрної сфери та можливостей відновлення їх діяльності після впливу дій країни агресора на території на яких вони здійснювали свою діяльність. Досліджено, що ефективне функціонування сфери сільського господарства залежить від ряду факторів, які виникають в залежності від можливого настання природних чи виробничих ризиків, які в значній мірі не залежить від аграріїв, однак напряму впливають на результат діяльності аграрних підприємств. Визначено основні проблеми, які впливають на розвиток аграрної галузі в час війни, а саме: окупація територій України, знищення чи пошкодження сільськогосподарської техніки аграріїв, недостатня кількість палива через військові дії у березні – травні 2022 року, відсутність висококваліфікованих працівників на територіях дотичних до зони розмежування, труднощі імпортування насіння у 2022 році, порушення логістичних маршрутів у країни Європи, США, Африки та Індії в які відбувався основний експорт продукції. Розглянуто основні інтернет-портали, в які можна вносити основні збитки, яких зазнали фізичні та юридичні особи від дій агресора. Сформульовано низку пріоритетів для розвитку сільськогосподарського бізнесу в різних регіонах України під час воєнного та післявоєнного періодів. Запропоновано основні заходи для успішної реалізації пріоритетних завдань з розвитку аграрних підприємств та фермерських господарств: залучення додаткових внутрішніх і зовнішніх інвестицій у створення нових та розвиток існуючих виробництв переробної ланки агробізнесу, розвиток нових зовнішніх логістичних маршрутів через країни Європейського Союзу для експорту сільськогосподарської продукції, активізація дипломатичних переговорів для збільшення квот на експорт усіх груп продукції сільського господарства на ринки Європейського Союзу, формування нової сприятливої законодавчої бази для реалізації інвестиційних проектів у сфері відновлювальної енергетики та інших галузей, пов’язаних із сільським господарством, кредитування будівництва підприємств переробної промисловості для створення доданої вартості і переходу з країна експортера сировинної продукції на експортера готової продукції до країн Європи та США.
Keywords: аграрні підприємства; сільськогосподарська техніка; інвестиції; кредити; гранти; військові дії