ІНТЕГРАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ТА КОНЦЕНТРАЦІЇ ВИРОБНИЧОГО КАПІТАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розкрито сутність, зміст і значення інтеграційних механізмів розвитку та концентрації виробничого капіталу аграрних підприємств в умовах трансформації економіки України. Обґрунтовано, що інтеграція є ефективним способом консолідації ресурсів і досягнення синергетичного ефекту, який забезпечує підвищення продуктивності, зниження витрат і зміцнення конкурентних позицій на ринку. Проаналізовано основні форми інтеграції – вертикальну, горизонтальну, кластерну, кооперативну та конгломератну – і визначено їх вплив на розвиток аграрного виробництва. Показано, що процес концентрації капіталу, зокрема через механізми злиття та поглинання (M&A), сприяє створенню потужних аграрних структур, здатних залучати інвестиції, впроваджувати інновації та реалізовувати стратегії сталого розвитку. Особливу увагу приділено сучасним викликам, серед яких – інституційна нестабільність, обмежений доступ до фінансування, ризики воєнного часу та потреба в цифровізації управлінських процесів. Узагальнено напрями державної політики щодо стимулювання інтеграційних процесів, розвитку кооперації та підтримки малого й середнього бізнесу. Результати дослідження доводять, що інтеграційні механізми є ключовим фактором зміцнення виробничого потенціалу аграрних підприємств, формування їх фінансової стійкості та конкурентоспроможності на національному й міжнародному рівнях. Отримані висновки можуть бути використані для удосконалення стратегій управління капіталом, розробки інвестиційних програм та формування ефективної моделі розвитку аграрного сектору України. В умовах воєнних дій, порушення логістичних ланцюгів і зростання собівартості виробництва саме інтеграційні механізми дозволяють підприємствам зберігати стабільність і реалізовувати ефект масштабу. Актуальність проблеми зумовлена також потребою адаптації українського агробізнесу до європейських стандартів сталого розвитку, цифровізації виробничих процесів та розширення участі у глобальних ланцюгах доданої вартості.
Keywords: інтеграція; механізм; капітал; концентрація; ефективність