ІННОВАЦІЙНА СКЛАДОВА ПОТЕНЦІАЛУ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ПІДПРИЄМСТВ-ВИРОБНИКІВ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено сутність, роль та особливості інноваційного потенціалу підприємств аграрного сектору, зокрема тваринницької галузі. Проаналізовано наукові підходи вітчизняних дослідників до визначення структури економічного та інноваційного потенціалу підприємства, розглянуто його складові: ресурсний, кадровий, виробничий, інноваційний, ринковий та управлінський. Обґрунтовано, що саме інноваційний потенціал визначає можливості підприємства створювати нові продукти, впроваджувати сучасні технології й удосконалювати виробничі процеси, а інноваційна діяльність виступає практичним механізмом реалізації цього потенціалу. Особливу увагу приділено аналізу розвитку тваринництва в Україні у 2019–2024 рр. На основі статистичних даних встановлено стабільну позитивну динаміку галузі: зростання вартості продукції з 92,5 млрд грн у 2019 р. до 133,5 млрд грн у 2024 р. Визначено провідну роль молочного виробництва, зростання виробництва яєць та поступове розширення сегмента інших продуктів тваринництва. Водночас сегмент меду характеризується відносно низькими темпами приросту.У статті акцентовано увагу на основних проблемах функціонування галузі: фінансових труднощах аграріїв, зокрема малого та середнього бізнесу, використанні застарілих технологій, низькій інноваційній активності та недостатньому рівні інтеграції виробників із науково-дослідними установами. Обґрунтовано, що ці чинники  розвиток тваринництва та знижують його конкурентоспроможність на світових ринках. Узагальнено особливості інноваційної діяльності підприємств, що займаються виробництвом продукції тваринництва. Окреслено специфіку аграрних інновацій, зумовлену впливом природно-кліматичних умов, регіональною диференціацією, різною тривалістю виробничих циклів та високими витратами на впровадження нових технологій. Визначено, що для підвищення ефективності інноваційної діяльності необхідні комплексні підходи, які передбачають поєднання економічних, технологічних, екологічних, соціальних та політичних факторів.Зроблено висновок, що стратегічним напрямом розвитку підприємств тваринницької галузі має стати активне впровадження інноваційних технологій, розширення інтеграції з науковими установами, підтримка інноваційних стартапів та посилення державної підтримки через дотації й доступне кредитування. Реалізація цих заходів сприятиме формуванню конкурентоспроможної та інвестиційно привабливої аграрної сфери, забезпечить продовольчу безпеку та сталий розвиток підприємств- виробників тваринництва.
Keywords: інноваційний потенціал; аграрна сфера; продукція тваринництва; аграрні інновації; економічне зростання