АСПЕКТИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГО РИНКУ НА ІННОВАЦІЙНИХ ЗАСАДАХ (Development Service Industry Management, 2025)
У дослідженні аналізуються методико-прикладні положення розвитку сільськогосподарських підприємств та ринку сільськогосподарської продукції України на інноваційних засадах. Метою статті визначено узагальнення існуючих та обґрунтування нових аспектів інноваційного розвитку підприємства  в контексті розвитку внутрішнього ринку на інноваційних засадах. У статті розглянуто значення інновацій як одного з провідних чинників забезпечення конкурентоспроможності підприємств, секторів та стратегічно важливих галузей національного господарства України. Особливу увагу приділено аграрному сектору, який відіграє ключову роль у зміцненні економічної та продовольчої безпеки держави, а також формуванні її експортного потенціалу. Зазначено, що сучасний стан інноваційної активності вітчизняних сільськогосподарських підприємств залишається низьким, що проявляється у недостатньому рівні впровадження цифрових технологій, біотехнологій, інструментів точного землеробства та інших інноваційних рішень. Це, своєю чергою, знижує їхню конкурентоспроможність як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Обґрунтовано потребу у формуванні та реалізації ефективних управлінських рішень, спрямованих на інноваційний розвиток аграрних підприємств і ринку сільськогосподарської продукції України. Запропоновано комплекс заходів державного регулювання, серед яких: стимулювання інвестицій у сферу аграрних інновацій, удосконалення системи податкових та фінансових пільг для підприємств-інноваторів, розвиток аграрних кластерів та інноваційних хабів, а також розширення співпраці між бізнесом, науковими установами та державними структурами. Реалізація цих заходів дозволить підвищити ефективність функціонування аграрного сектору, зміцнити його конкурентні позиції та сприятиме підвищенню рівня економічної безпеки України.
Keywords: ринок сільськогосподарської продукції; сільськогосподарські підприємства; інновації; інноваційна діяльність; інноваційна активність; інноваційний розвиток; державна політика; внутрішній ринок; інноваційні засади