ВАРТІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА, ЯК ІНДИКАТОР ЕФЕКТИВНОСТІ ЙОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ (Development Service Industry Management, 2025)
Авторами розкрито сутність ефективності діяльності підприємства, проаналізовано підходи до визначення ефективності й управління нею, показники та критерії вимірювання ефективності. Окрему увагу приділено відмінності між поняттями «ефективність» та «результативність». У статті доведено, що у сучасних умовах одним із ключових індикаторів ефективності стає зростання ринкової вартості бізнесу у довгостроковій перспективі, адже системна орієнтація компанії на створення довгострокової вартості є основою конкурентоспроможності в умовах динамічного ринкового середовища. Визначено показники вартісної оцінки, що можуть бути використані в процесі здійснення вартісно-орієнтованого управління. Обґрунтовано, що зростання вартості підприємства є стратегічною метою, яка відображає його стійкість, прибутковість та інвестиційну привабливість, та визначено основні напрями забезпечення збільшення вартості підприємства.
Keywords: вартість підприємства; оцінка вартості; ефективність; управління ефективністю; вартісно-орієнтоване управління; інвестиційна привабливість