ВИКОРИСТАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ЦИФРОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ У МЕНЕДЖМЕНТІ ВІДДАЛЕНИХ ПРОЄКТНИХ КОМАНД (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджується ефективність використання інструментів цифрової комунікації в управлінні віддаленими проєктними командами в умовах цифрової трансформації, глобалізованої конкуренції та поширення дистанційних і гібридних форм зайнятості. Визначено ключові категорії інструментів, що забезпечують функціонування віртуальних команд, серед яких системи для письмової та усної комунікації, платформи управління завданнями й проєктами, сервіси спільної роботи з документами та базами знань. З’ясовано, що цифрові інструменти сприяють безперервності робочих процесів, підвищують прозорість та координацію, проте їхнє використання супроводжується низкою викликів — інформаційним перевантаженням, технічною нерівністю, асинхронністю взаємодії, кіберризиками та психологічним виснаженням працівників. На основі аналізу наукових джерел і практичного досвіду запропоновано комплекс управлінських, технічних і соціально-психологічних заходів для мінімізації вказаних ризиків: регламентація комунікаційних процесів, розвиток цифрової грамотності, застосування заходів кіберзахисту, поєднання синхронних та асинхронних моделей взаємодії, підтримка ментального здоров’я працівників. Зроблено висновок, що самі по собі цифрові інструменти не гарантують підвищення ефективності віддалених команд - їхній потенціал реалізується лише за умови гармонійного поєднання технологічних рішень із управлінськими підходами та організаційною культурою. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення практики управління проєктними командами та формування стратегій підвищення конкурентоспроможності організацій у цифрову епоху.
Keywords: віддалені команди; гібридна зайнятість; цифрові інструменти комунікації; управління проєктами; продуктивність команди; цифрова трансформація; ефективність менеджменту