РОЛЬ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ В БІЗНЕС-ПЛАНУВАННІ (Development Service Industry Management, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена глобальною нестабільністю, швидким розвитком технологій, економічною турбулентністю та зростанням конкуренції, що підвищує потребу в ефективному управлінні ресурсами, зокрема часом. Тайм-менеджмент перестає бути виключно інструментом особистої продуктивності, трансформуючись у невід’ємний елемент стратегічного бізнес-планування. В умовах невизначеності особливого значення набувають своєчасність управлінських рішень, гнучка адаптація до змін та чітке планування. Цифрові інструменти тайм-менеджменту — спеціалізовані програми, мобільні додатки, системи керування проєктами та інтегровані планувальники — значно розширюють можливості бізнесу у сфері планування, моніторингу й координації діяльності, сприяючи підвищенню продуктивності, прозорості виконання завдань та дисципліни в команді. Проблема полягає у тому, що традиційні підходи до планування часто не відповідають викликам цифрової доби. Недостатня дослідженість ефективності застосування цифрових інструментів тайм-менеджменту у бізнес-плануванні ускладнює формування стратегій, знижує керованість та підвищує ризики. Тому важливим завданням є обґрунтування доцільності та розробка практичних рекомендацій щодо впровадження цифрових рішень у систему управління організацією. Метою дослідження є визначення значення та результативності цифрових інструментів тайм-менеджменту у процесі бізнес-планування за умов невизначеності. Завдання зосереджені на аналізі сучасних викликів, вивченні функціональних можливостей цифрових рішень, оцінці їхніх переваг і обмежень, а також формуванні рекомендацій для оптимізації використання часу та ресурсів. Результати дослідження доводять, що цифрові інструменти, такі як Trello, Notion, ClickUp, Todoist та інші, забезпечують організацію завдань, моніторинг прогресу, автоматизацію рутинних процесів і інтеграцію з бізнес-системами. Їх впровадження дозволяє оптимізувати розподіл часу, підвищити продуктивність, зміцнити командну взаємодію та швидко реагувати на зміни середовища. При цьому ефективність залежить від адаптації інструментів до специфіки підприємства та рівня цифрової грамотності персоналу. Зроблено висновок, що цифрові засоби тайм-менеджменту є стратегічним ресурсом, який підвищує стійкість і конкурентоспроможність бізнесу в умовах нестабільності. Їх інтеграція в бізнес-планування забезпечує зменшення ризиків, удосконалення процесів прийняття рішень і спрямування ресурсів на досягнення пріоритетних цілей.
Keywords: тайм-менеджмент; самоменеджмент; цифрові інструменти; бізнес-планування; управління; ефективність; невизначеність; стратегічне планування; підприємництво; цифрова трансформація