ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті систематизовано підходи до визначення сутності економічної безпеки підприємства, узагальнено фактори впливу на економічну безпеку в розрізі внутрішніх та зовнішніх. До основних внутрішніх факторів впливу на економічну безпеку підприємства можна віднести: організаційно-правова форма та форма власності підприємства; ресурсний потенціал; виробничий потенціал; інформаційне забезпечення; рівень конкурентоспроможності підприємства; якість управління; фінансове забезпечення. До основних зовнішніх факторів впливу на економічну безпеку підприємства віднесено економічну кон’юнктуру в регіоні, країні, світі в цілому; нормативно-правове середовище; технологічні зміни; міжнародне середовище; екологічні чинники; рівень соціально-економічного розвитку та воєнний стан. Систематизовано складові економічної безпеки та обґрунтовано доцільність врахування такої складової як енергетична безпека.
Keywords: економічна безпека; фактори впливу; енергетична безпека; фінансова безпека; кадрова безпека