МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ТІНЬОВОГО БІЗНЕСУ ТА МОЖЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено тіньову економіку як глобальну проблему, що негативно впливає на державні фінанси, конкурентне середовище та економічний розвиток України. Визначено, що основними факторами тінізації є високе податкове навантаження, складне регулювання, корупція та низька довіра до державних інститутів. Метою роботи є аналіз міжнародного досвіду та економічних механізмів легалізації тіньового бізнесу з подальшою розробкою обґрунтованих рекомендацій для України. Проведено огляд успішних та невдалих практик різних країн (Італії, Ірландії, Індонезії, Грузії, Сінгапуру, Естонії), що застосовували податкові амністії, дерегуляцію, фіскальну прозорість, боротьбу з корупцією. Окреслено ключову роль держави, бізнесу та громадськості у процесі легалізації та оцінено позитивний вплив детінізації на економічний розвиток. Особливу увагу приділено інноваційним підходам, таким як використання цифрових технологій (блокчейн, електронне урядування, Big Data, безготівкові розрахунки) та міжнародній співпраці. За результатами аналізу українського досвіду (податкові амністії 2021-2023, дерегуляція, розвиток "Дії"), виявлено обмежену ефективність деяких механізмів через фрагментарність, низьку довіру та недосконалість судової системи. Запропоновано комплексний підхід для України, що поєднує системні реформи, посилену цифровізацію, зміцнення правового захисту та підвищення податкової культури, базуючись на кращих міжнародних практиках.
Keywords: тіньова економіка; легалізація бізнесу; податкова амністія; дерегуляція; боротьба з корупцією; цифровізація; міжнародний досвід; економічний розвиток