МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ОПТОВОЇ ТОРГІВЛІ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті на прикладі оптової торгівлі зерном розкрито методичні підходи щодо дослідження конкурентоспроможності вітчизняних підприємств у контексті євроінтеграції. Обґрунтовано, що рівень конкурентоспроможності формується поєднанням внутрішніх факторів, зокрема фінансової стійкості, ефективності використання ресурсів, рівня інноваційної та інвестиційної активності, а також зовнішніх умов – ринкової кон’юнктури, розвитку логістичної інфраструктури, дотримання вимог регуляторної політики та стандартів ЄС. Узагальнено існуючі підходи до оцінювання конкурентних позицій підприємств: кількісні методи забезпечують об’єктивність результатів та можливість порівняння, якісні дозволяють ураховувати стратегічні чинники та специфіку функціонування підприємств, а стратегічні методи орієнтовані на прогнозування тенденцій і моделювання сценаріїв розвитку. Систематизація цих підходів дала змогу визначити їхні переваги та обмеження й обґрунтувати доцільність поєднання різних інструментів. Особливу увагу приділено індексному методу, який поєднує комплексність та гнучкість, дозволяє здійснювати порівняння та ранжування підприємств, а також виявляти «вузькі місця» в їх діяльності. Розрахунок інтегральних індексів конкурентоспроможності підприємств оптової торгівлі зерном проведено з використанням адитивного та мультиплікативного підходів, що забезпечило перевірку стійкості результатів та підвищило надійність висновків. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх використання для стратегічного планування, оптимізації управлінських рішень і формування конкурентних переваг українських зернотрейдерів.
Keywords: аграрний сектор; конкурентоспроможність; оптова торгівля; зерно; підприємство; логістика; аналіз; метод; індексний метод; моделювання; євроінтеграція