ЕВОЛЮЦІЯ РОЗУМІННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА: ВІД ДИХОТОМІЇ ДО КОНВЕРГЕНЦІЇ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглянуто підходи до розуміння економічної безпеки підприємства. Проаналізовано дуалістичну природу економічної безпеки: з одного боку, вона виступає механізмом захисту від дестабілізуючих чинників, а з іншого — слугує основою для сталого розвитку, що забезпечує довготривале та ефективне функціонування економічних систем. Досліджено різноманітність підходів до розуміння економічної безпеки, зважаючи на її номінальний характер як економічного та загальнаукового феномену, що створює гносеологічну основу для застосування конвенціоналістського підходу у поясненні природи економічної безпеки підприємства та узгодженні взаємозв’язків між різними концепціями. Показано, що економічна безпека підприємства розглядається в рамках дихотомії «безпека–розвиток» та «безпека–захищеність», а також у контексті синтетичних і конвергентних підходів, що дозволяє поєднувати різні концепції. На засадах обмеженого конвенціоналізму розглянуто можливість використання різних підходів до трактування сутності економічної безпеки підприємства. В статті визначено взаємозв’язки між підходами, оцінено можливість їх спільного застосування та окреслено змістову узгодженість у межах конвенціональних концепцій Т. Куна та І. Лакатоса. Показано, що кожен із підходів формує передумови для побудови системного розуміння економічної безпеки, яке надалі слугує фундаментом для розробки методів її оцінки, забезпечення та підвищення.
Keywords: підприємство; економічна безпека; конвенціоналізм; конвергенція; розвиток; захищеність; конкуренція; загрози