СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА ІНСТРУМЕНТИ ПІДТРИМКИ (Development Service Industry Management, 2025)
Сектор малого бізнесу має вирішальне значення для формування конкурентоздатної економіки, створення нових робочих місць, забезпечення адаптивності ринку та стимулювання розвитку регіонів. В умовах трансформації економіки України, зростання викликів, спричинених військовим конфліктом, економічною нестабільністю та зміною глобальних ринкових умов, питання ефективної підтримки та розвитку малого бізнесу набуває особливої ваги. Незважаючи на значний потенціал малий бізнес в Україні зустрічається з багатьма перепонами: обмежений доступ до фінансових ресурсів, нестабільне податкове середовище, бюрократичні процедури, слабка інституційна підтримка та низький рівень цифровізації. Водночас останні роки демонструють нові позитивні тенденції, зокрема активізацію державних та міжнародних програм підтримки, розвиток стартап-екосистеми, використання цифрових платформ і адаптацію підприємців до нових реалій через гнучкі бізнес-моделі. Це зумовлює надзвичайну актуальність дослідження сучасних підходів до розвитку малого бізнесу, аналізу основних викликів і можливостей, а також вивчення ефективних інструментів підтримки для формування обґрунтованих рекомендацій щодо удосконалення державної політики у сфері підприємництва та стимулювання сталого економічного зростання України.Малий бізнес становить ключовий елемент економічної структури України, забезпечуючи істотну зайнятість населення, вносячи вагомий вклад у формування внутрішнього валового продукту та сприяючи впровадженню інновацій. Особливої актуальності розвиток малого підприємництва набуває в умовах економічної нестабільності, воєнного конфлікту та глобальної цифрової трансформації, що вимагає від підприємців гнучкості, адаптивності та активного використання сучасних технологій. В останні роки в Україні спостерігається посилення державної та міжнародної зміцнення сектора малого бізнесу, розширення стартап-екосистеми, поширення цифрових платформ і інструментів, що створює нові можливості для підприємців. Разом із цим, малий бізнес зіштовхується з рядом серйозних проблем, серед яких — недостатній доступ до фінансових ресурсів, складна система оподаткування та державного регулювання, наслідки воєнного стану, а також нестабільна ситуація на внутрішніх і зовнішніх ринках.Сучасні підходи до розвитку малого бізнесу в Україні формуються під впливом масштабних внутрішніх і зовнішніх викликів, серед яких особливе місце посідають наслідки воєнного стану, економічна нестабільність, логістичні бар’єри та кадрові втрати. Попри це, малий бізнес демонструє високу адаптивність і стійкість, впроваджуючи цифрові технології, гнучкі моделі управління, інновації та розширюючи співпрацю з міжнародними партнерами. Водночас держава активно залучається до процесу підтримки підприємництва, пропонуючи широкий спектр фінансових, організаційних, освітніх та цифрових інструментів. Це створює умови для модернізації підприємницької діяльності, зростання конкурентоспроможності та розвитку екосистеми малого бізнесу як важливого елементу економічної стабільності та відновлення країни. Отже, для забезпечення сталого розвитку малого бізнесу в Україні необхідна результативна співпраця між державними органами, бізнес-середовищем та громадянським суспільством з урахуванням актуальних тенденцій та викликів.
Keywords: малий бізнес; розвиток підприємництва; підтримка малого бізнесу; державна політика; економічна нестабільність; цифрова трансформація; інструменти підтримки; виклики малого бізнесу; підприємницьке середовище