ВПЛИВ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ НА АКТИВІЗАЦІЮ ТУРИЗМУ У СХІДНІЙ СЛОВАЧЧИНІ (Development Service Industry Management, 2025)
Дослідження, представлене в статті, зосереджено на впливі російсько-української війни на активізацію туристичної діяльності в східній Словаччині, зокрема у Прешовському та Кошицькому регіонах. Війна суттєво змінила соціально-економічні процеси в центральній та східній Європі, що також позначилося на туристичній сфері цих країн. Східна Словаччина, яка знаходиться в безпосередній близькості до України, стала одним з основних напрямків, куди переорієнтувалися туристичні потоки. Гуманітарні та геополітичні виклики, пов’язані з війною, стимулювали зростання внутрішнього туризму, а також збільшення кількості туристів з України та інших регіонів. У статті особливу увагу приділено вивченню Угоди між Україною та Словаччиною про співробітництво в галузі туризму, яка відіграє важливу роль у розвитку двосторонніх контактів і сприяє інтеграції туристичних потоків між країнами. На основі аналізу статистичних даних за 2022–2023 роки було відзначено суттєве зростання кількості туристів, що відвідали Словаччину, зокрема через підвищену безпеку та доступність для біженців з України. Прешовський і Кошицький регіони, як стратегічні з погляду транскордонного співробітництва, зазнали найбільших змін у туристичних потоках. Дослідження показує, що у 2023 році кількість туристів в Словаччині значно зросла, що відображає не лише стабільність ситуації в країні, а й активізацію внутрішнього та транскордонного туризму. Кількість туристів у Прешовському та Кошицькому регіонах також збільшилась завдяки зростанню попиту на активний і пасивний туризм, що включає відпочинок на природі та відвідування культурних пам’яток. Важливим чинником стало також поліпшення інфраструктури для тимчасового проживання біженців. Результати дослідження показують, що російсько-українська війна вплинула на туристичну активність у Словаччині як з позитивного, так і з негативного боку. З одного боку, війна сприяла зростанню внутрішнього туризму, а з іншого – погіршила міжнародний імідж регіону. Попри це, виведення нових туристичних програм і стратегій може сприяти подальшому розвитку туризму в цих регіонах.
Keywords: російсько-українська війна; активізація туризму; східна Словаччина; туристичні потоки; Прешовський регіон; Кошицький регіон; внутрішній туризм; біженці з України; туристична інфраструктура; міжнародний туризм; активний туризм; пасивний туризм