СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ В ТУРИСТИЧНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ (Development Service Industry Management, 2023)
Сучасному воєнному стану України притаманний занепад туристичної індустрії у більшості регіонів, згортання соціальних програм в цьому напрямі, втрата позитивних тенденцій і динаміки розвитку родинних та підтримуючих галузей, низькі конкурентоспроможність туристичних послуг і темпи економічного розвитку взагалі. Метою дослідження є визначення особливостей стратегічного планування в туристичних організаціях в сучасних умовах та виявлення факторів впливу на його формування.Обґрунтовано послідовність вибору загальної стратегії розвитку туристичної організації на основі стратегічного планування. Досліджено склад та характер основних факторів впливу на процес стратегічного планування в туристичній організації:- стан підтримуючих галузей і туристичної індустрії, позиція на ній туристичної організації, яка досліджується;- цілі туристичної організації;- інтереси і ставлення до бізнесу вищого керівництва;- кваліфікація персоналу;- фінансове забезпечення суб’єкта господарювання;- зобов'язання туристичної організації щодо попередніх стратегій. - ступінь залежності від факторів прямого та опосередкованого впливу зовнішнього середовища. - фактор часу.За результатами проведеного аналізу зроблено висновок, що організація ефективного механізму стратегічного планування допоможе не лише сформувати реальні цілі, а й забезпечити їх системне досягнення.
Keywords: стратегічне планування; організація туризму; стратегія розвитку; конкурентна перевага; життєвий цикл; витрати