(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У дослідженні визначено поняття та ключові особливості конкурентоспроможності бізнес-структур, підкреслено їхню багатогранність та важливість для успішного функціонування на ринку. Встановлено, що одним із ключових факторів, що визначають конкурентну перевагу бізнес-структури, є управлінські навички її керівництва, наголошено на вирішальній ролі компетентного керівництва у забезпеченні стійких конкурентних позицій. Розглянуто засади ефективного управління конкурентоспроможністю бізнес-структур, проаналізовано ключові принципи та підходи до стратегічного управління конкурентоздатністю. Далі, визначено поняття, роль та ключові особливості креативності у контексті підвищення конкурентоспроможності сучасних бізнес-структур, розкрито сутність креативності як важливого інструменту для отримання конкурентних переваг в умовах динамічного ринкового середовища. Визначено, що креативність передбачає вміння мислити поза межами звичних рішень, приймати ризиковані, але обґрунтовані рішення, а також створювати нові можливості для бізнесу, акцентовано на інноваційному та підприємницькому аспектах креативності. Встановлено, що впровадження креативності в управлінні бізнес-структурою дозволяє максимально ефективно використовувати наявні компетенції та відкривати нові можливості для розвитку, підкреслено синергію між креативністю та ефективним використанням ресурсів. У продовження дослідження ідентифіковано основні напрямки управління креативністю в рамках ключових компетенцій, визначено стратегічні вектори інтеграції креативності у ключові бізнес-процеси. Розглянуто методи та інструменти, що базуються на креативності ключових компетенцій, представлено практичні підходи до стимулювання та використання креативності в управлінні. Визначено елементи структури конкурентоспроможності, що базується на креативності, розкрито складові моделі конкурентоздатності, в якій креативність відіграє центральну роль. Виокремлено виклики, з якими стикається інтеграція креативності в управлінні ключовими компетенціями, проаналізовано потенційні перешкоди та складнощі на шляху впровадження креативного підходу. На завершення, визначено елементи системи ефективного управління конкурентоспроможністю бізнес-структури, яка базується на креативності, запропоновано комплексну модель управління конкурентоздатністю, що враховує креативний потенціал організації.