(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі штучного інтелекту (ШІ) в адаптивному управлінні підприємством у контексті цифрової трансформації. В сучасних умовах нестабільності та швидких змін ринкового середовища підприємства стикаються з необхідністю підвищення гнучкості та ефективності управлінських процесів. Одним із ключових інструментів, що дозволяє реалізувати ці завдання, є ШІ, який сприяє автоматизації бізнес-процесів, підвищенню точності прийняття рішень та оптимізації ресурсного забезпечення. У статті проаналізовано основні технології ШІ, що використовуються в управлінні, зокрема машинне навчання, нейронні мережі, обробку природної мови та роботизовану автоматизацію процесів. На основі аналізу наукових досліджень визначено ключові напрямки впровадження ШІ у стратегічному управлінні підприємствами, включаючи прогнозування ринкових тенденцій, аналіз конкурентного середовища та персоналізацію взаємодії з клієнтами. Висвітлено основні виклики, з якими стикаються компанії при впровадженні ШІ, серед яких високі фінансові витрати, дефіцит кваліфікованих кадрів, етичні аспекти та питання кібербезпеки. Зокрема, розглянуто проблеми алгоритмічної упередженості та непрозорості прийняття управлінських рішень за допомогою ШІ. У статті також запропоновано концептуальну модель інтеграції ШІ в систему адаптивного управління підприємством, яка передбачає використання гібридного підходу, що поєднує аналітичні можливості ШІ та управлінські компетенції персоналу. Акцентовано увагу на необхідності розвитку цифрової культури в організаціях, адаптації робочих процесів до взаємодії з інтелектуальними системами та забезпечення прозорості алгоритмів. Результати дослідження підтверджують, що використання ШІ дозволяє підвищити швидкість реагування підприємств на зміни ринку, покращити ефективність прийняття рішень та знизити операційні витрати. Водночас наголошено на важливості подальших досліджень у сфері розробки стратегій впровадження ШІ, формування нормативно-правової бази та мінімізації ризиків, пов’язаних із застосуванням штучного інтелекту в управлінні підприємствами.