(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Ухилення від сплати податків є актуальною проблемою для будь-якої країни, оскільки це підриває основи податкової системи та перешкоджає ефективному фінансуванню державних програм і послуг. Податки є невід’ємною частиною функціонування держави та забезпечення суспільних благ для громадян. Вони є основним джерелом доходів для бюджету, які використовуються для фінансування освіти, охорони здоров’я, інфраструктури, оборони та інших важливих сфер. Проте, незважаючи на свою важливість, ухилення від сплати податків залишається поширеним явищем у багатьох країнах світу. Ухилення від сплати податків можна визначити як навмисне приховування або применшення податкових зобов’язань, що є незаконним і карається відповідно до законодавства. У статті проведено аналіз причин ухилення від сплати податків (економічних, інституційних та правових, соціально-психологічних, технологічних та глобалізаційних) та економічних наслідків для України (недоотримання бюджетом податкових платежів; призупинення реалізації державних програм; невиплати заробітних плат працівникам бюджетної сфери; скорочення видатків з бюджету на соціальні цілі; порушення законів конкуренції; зниження інвестиційної привабливості країни; зростання рівня економічної злочинності та корупції; виведення значних обсягів капіталів за межі країни; зниження обсягів ВВП). Ухилення від сплати податків безпосередньо призводить до значної втрати державних доходів, обмежуючи можливості фінансування державних послуг та інфраструктурних проєктів, а також становить значну загрозу явищам і процесам економічного й соціального характеру та істотно дестабілізує розвиток податкової сфери, що вимагає розроблення комплексу заходів ефективної протидії. Окреслено заходи протидії ухилення від сплати податків. У висновках авторами запропоновано: удосконалення процедур адміністрування податків та обов’язкових платежів, забезпечення їх транспарентності; підвищення інституційної спроможності податкових органів, забезпечення ефективного податкового контролю, підвищення якості сервісного обслуговування платників податків; створення сприятливих умов для ведення господарської діяльності та посилення вимог щодо дотримання податкового законодавства.