(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті проаналізовано сучасний стан та основні тенденції розвитку готельно-ресторанної справи в Україні в умовах європейської інтеграції. Окреслено ключові виклики, які постають перед українським бізнесом у сфері гостинності, зокрема необхідність підвищення стандартів якості обслуговування, адаптація до європейських вимог екологічної стійкості, цифровізація управління персоналом, кадрова проблема та залучення іноземних інвестицій. Особлива увага приділена підвищенню стандартів якості готельно-ресторанного сервісу відповідно до європейських вимог. Відзначено, що українські підприємства змушені адаптуватися до міжнародних сертифікацій, таких як HACCP, ISO та інших, що дозволяє забезпечити безпеку харчових продуктів, покращити якість послуг та підвищити рівень довіри з боку іноземних туристів. Також, розглянуто проблему кадрового забезпечення, яке залишається одним із головних викликів для розвитку сфери гостинності. Європейські стандарти передбачають високу кваліфікацію співробітників, знання іноземних мов, володіння сучасними технологіями та глибоке розуміння культурних особливостей гостей. У зв’язку із цим наголошено на важливості модернізації освітніх програм, впровадження дуальної системи навчання та активного залучення молодих фахівців до міжнародних стажувань. Окремо у статті проаналізовано проблему залучення інвестицій, яка є одним із ключових факторів відновлення та розвитку готельно-ресторанної сфери після завершення війни. Європейська інтеграція відкриває нові можливості для співпраці з міжнародними інвесторами, що сприяє модернізації інфраструктури, будівництву нових готелів та покращенню якості сервісу. Однак створення сприятливого інвестиційного клімату вимагає забезпечення прозорості ведення бізнесу, захисту прав інвесторів та розвитку державно-приватного партнерства. У підсумку зазначено, що розвиток готельно-ресторанної справи в Україні в умовах європейської інтеграції потребує комплексного підходу, що включає адаптацію до міжнародних стандартів, цифровізацію, залучення інвестицій, екологізацію бізнесу та підвищення рівня кваліфікації персоналу. Тільки у разі всебічної підтримки та активної інтеграції до європейського ринку український сектор гостинності зможе стати конкурентоспроможним та привабливим для міжнародних туристів і партнерів.