(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглянуто основні підходи до удосконалення кадрової стратегії підприємства в умовах сучасного бізнес-середовища. Доведено, що управління кадровою стратегією підприємства відіграє ключову роль у забезпеченні його конкурентоспроможності та сталого розвитку. У статті наведені основні підходи до формування кадрової стратегії, зокрема адаптацію до змін ринку, використання інноваційних методів управління персоналом, розвиток корпоративної культури та мотиваційних механізмів. Кадрова стратегія є важливим інструментом управління людськими ресурсами на підприємстві, яка забезпечує ефективне досягнення стратегічних цілей через оптимальне використання потенціалу працівників. Вона включає комплекс планів, заходів та ініціатив, спрямованих на залучення, утримання та розвиток кваліфікованих кадрів, що відповідають потребам підприємства. Кадрова стратегія базується на ретельному аналізі внутрішніх та зовнішніх факторів, таких як ринок праці, економічна ситуація, технологічні зміни та інші. У статті наведено основні етапи формування кадрової стратегії, а саме: визначення стратегічних цілей організації, аналіз кадрового потенціалу, прогнозування потреби в кадрах, розробка кадрової політики, впровадження кадрових заходів і оцінка ефективності. Це також передбачає постійну адаптацію стратегії в умовах змін на ринку та всередині організації. Коригування кадрової стратегії є невід’ємною частиною процесу, що дає змогу оперативно реагувати на внутрішні та зовнішні виклики, такі як зміни в технологіях, законодавстві або організаційній структурі. Оцінка ефективності кадрової стратегії дозволяє виявити слабкі місця, покращити мотивацію працівників і підвищити їхню продуктивність.