(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено світовий досвід створення водневих кластерів та обґрунтовано їхню роль у декарбонізації металургійної галузі України. Проведено аналіз зарубіжних практик впровадження водневих технологій у важку промисловість на прикладі Німеччини, Франції, Нідерландів, США, Японії та Австралії, а також визначено ключові підходи до їх адаптації в національних умовах. Визначено основні переваги кластерного підходу, серед яких оптимізація витрат на транспортування водню, зменшення викидів СО₂, інтеграція відновлюваних джерел енергії та підвищення конкурентоспроможності металургійних підприємств. Оцінено економічні та технічні передумови створення водневого кластеру на базі активів Групи Метінвест, а також розглянуто перспективи залучення міжнародних інвестицій і кооперації з іноземними партнерами. Запропоновано модель інтеграції водневих технологій у металургійний комплекс України, що передбачає модернізацію виробничих потужностей, створення водневої логістичної мережі та розбудову дослідницьких центрів для розробки інноваційних рішень. Визначено ключові виклики впровадження водневих кластерів, зокрема високу вартість початкових інвестицій, необхідність створення відповідної інфраструктури та потребу у державній підтримці. Обґрунтовано стратегічні напрямки розвитку водневої економіки в Україні, включаючи розробку державної політики стимулювання, інтеграцію науково-дослідних установ у процес кластеризації та залучення іноземних інвесторів. Результати дослідження свідчать про перспективність водневих технологій для підвищення екологічної ефективності української металургії та її інтеграції в світовий низьковуглецевий ринок сталі. Запропоновані рекомендації можуть бути використані для розробки національної стратегії розвитку водневої промисловості та адаптації передового міжнародного досвіду до українських реалій.