(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Управління логістичними системами на рівні регіонів та підприємств є однією з ключових проблем для розвитку економіки України, зокрема Львівської області. В умовах глобалізації та інтеграції в міжнародні транспортні коридори, регіон стикається з необхідністю оптимізації внутрішніх логістичних процесів. Проте існують серйозні виклики, пов’язані з низьким рівнем автоматизації, старінням інфраструктури та нестачею кваліфікованих кадрів. Підвищення ефективності логістичних систем вимагає не лише покращення інфраструктури, а й впровадження сучасних технологій, таких як автоматизація, цифровізація, моніторинг у реальному часі та інші інновації, що дозволяють значно знизити витрати та покращити точність і швидкість виконання операцій. Дослідження спрямоване на аналіз факторів, що впливають на управління логістичними системами на рівні регіонів і підприємств, оцінку ролі сучасних технологій у підвищенні ефективності логістичних процесів, а також розробку рекомендацій для оптимізації логістики у Львівській області. Для досягнення мети дослідження використовувалися методи аналізу існуючих логістичних практик на підприємствах Львівської області, а також методи порівняльного та системного аналізу для оцінки впливу різних факторів на ефективність логістичних систем. Вивчення міжнародного досвіду в управлінні логістикою і застосування сучасних технологій допомогло розробити пропозиції щодо вдосконалення логістичних процесів у регіоні. Аналіз показав, що основними факторами, що впливають на ефективність управління логістичними системами, є: якість дорожньої та складської інфраструктури, рівень автоматизації, використання сучасних цифрових технологій для моніторингу та планування, а також підготовка та кваліфікація кадрів. Більшість підприємств області на даний момент лише починають впроваджувати інноваційні технології, такі як автоматизовані системи управління складом, RFID-маркування та IoT-рішення для трекінгу вантажів. Водночас, підприємства, які активно використовують сучасні технології, демонструють значні переваги у швидкості обробки замовлень, зменшенні витрат та підвищенні точності виконання операцій. Для підприємств Львівської області ключовими напрямами оптимізації логістичних процесів є впровадження сучасних ERP- і TMS-систем для автоматизації управлінських та транспортних операцій, модернізація складської інфраструктури з використанням інноваційних технологій, таких як автоматизовані склади, IoT-датчики та Big Data для прогнозування попиту та оптимізації маршрутів.