(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена детальному дослідженню проблем та перспектив інвестування людського капіталу у воєнний час, що набуває надзвичайної актуальності для забезпечення стабільності та сталого розвитку країни в умовах конфлікту. У статті подано комплексний аналіз основних викликів, з якими стикаються країни у стані війни, зокрема обмежений доступ до якісної освіти, значне скорочення медичних послуг, відтік кваліфікованих кадрів та високий рівень психологічної травми населення. Дослідження також зосереджено на впливі війни на основні складові людського капіталу, включно з необхідністю збереження та розвитку робочої сили, оптимізації системи освіти, реабілітації здоров’я та психологічної підтримки. Особливу увагу приділено інноваційним підходам до інвестування в людський капітал в умовах обмежених ресурсів. Зокрема, пропонується методи впровадження дистанційних технологій в освіту та охорону здоров’я, які дозволять мінімізувати втрати від руйнування інфраструктури. Крім того, враховується важливість міжнародної допомоги та співпраці для відновлення критично важливих секторів, таких як охорона здоров’я та освітні програми. Серед запропонованих заходів також виділяються програми перепідготовки для забезпечення адаптації робочої сили до нових умов, а також створення ефективних механізмів психологічної підтримки людей, які постраждали від війни. Рекомендації спрямовані на створення умов для збереження та розвитку трудових ресурсів, підвищення продуктивності праці, забезпечення швидкого відновлення соціально-економічної інфраструктури після завершення конфлікту.