(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджується вплив макроекономічних факторів на розвиток медичної галузі України, зокрема аналізуються взаємозв’язки між основними економічними показниками, такими як державний бюджет, рівень безробіття та інфляція, і їхній ефект на ефективність надання медичних послуг населенню. У роботі розглядаються також питання економічної нестабільності та її впливу на доступність медичних послуг, зокрема в умовах обмежених фінансових ресурсів державного бюджету та зростаючої соціальної нерівності. Одним із важливих аспектів, що висвітлюються в статті, є порівняльний аналіз якості медичних послуг, наданих державними та приватними медичними установами. Зокрема, розглядаються сильні та слабкі сторони обох секторів, акцентуючи увагу на тому, як кожен із них реагує на економічні виклики. Дослідження показує, що приватні медичні заклади здатні забезпечити високий рівень обслуговування та інноваційні методи лікування завдяки гнучкості фінансування та кращому менеджменту. Однак, попри це, ці заклади стикаються з проблемами забезпечення рівного доступу до послуг для всіх верств населення, особливо для малозабезпечених та соціально вразливих груп. Державні медичні установи, в свою чергу, мають перевагу в тому, що можуть надавати медичні послуги безкоштовно або за пільговими умовами, але часто стикаються з проблемами недостатнього фінансування та низькою якістю обслуговування через застарілу матеріально-технічну базу та кадровий дефіцит. Стаття також акцентує увагу на необхідності вдосконалення системи управління в медичній сфері для підвищення ефективності надання медичних послуг, зокрема, шляхом оптимізації витрат, впровадження інноваційних технологій та поліпшення координації між державним і приватним секторами.