(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглядається розробка науково обґрунтованого підходу до визначення пріоритетних критеріїв управлінського впливу як ключового чинника підвищення організаційної ефективності в умовах сучасної невизначеності в Україні. Автори пропонують трактувати управлінський вплив як багатовимірну систему, що охоплює як формальні (структурні, технологічні) компоненти, так і неформальні (психологічні, комунікативні) аспекти, що суттєво впливають на процес прийняття рішень, мотивацію персоналу та адаптивність організації до зовнішніх викликів. В дослідженні проведено систематизацію критеріїв управлінського впливу, яка дозволяє розділити їх на чотири тематичні групи: структурно-просторові, динамічні, соціально-організаційні та стратегічно-поведінкові. Кожна з груп відображає специфічні характеристики впливу, що визначають не лише якість управлінських рішень, але й їх здатність адаптуватися до змін як внутрішнього, так і зовнішнього середовища. Особлива увага приділяється аналізу взаємозв’язків між швидкістю змін, характером впровадження інновацій та рівнем залучення персоналу, що сприяє формуванню комплексної моделі оцінки управлінського впливу. Основною метою дослідження є не лише класифікація критеріїв, але й виявлення механізмів їх взаємодії у контексті сучасних викликів, що постають перед українськими організаціями. Запропонована методологія орієнтована на оптимізацію процесу прийняття управлінських рішень через встановлення ієрархії критеріїв, що дозволяє ефективно адаптувати управлінський вплив до специфічних умов діяльності підприємств як у кризові, так і в періоди стабілізації. Отримані результати мають значний практичний потенціал для розробки збалансованих стратегій управління, спрямованих на забезпечення гнучкості та адаптивності організацій у мінливому середовищі. Запропонована концептуальна модель може стати базою для подальших емпіричних досліджень і сприяти розробці уніфікованих методик вимірювання ефективності управлінського впливу у різних секторах економіки України.