(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Однією з основних проблем сучасного готельно-ресторанного бізнесу (ГРБ) є низька ефективність управління ресурсами, що призводить до значних фінансових втрат, нераціонального використання персоналу, некоректного прогнозування попиту та неефективного ціноутворення. Відсутність автоматизованих систем аналізу та оптимізації процесів обмежує можливості підприємств у конкурентному середовищі. У статті розглянуто сучасні підходи до вирішення цих проблем шляхом впровадження інформаційних технологій. Досліджено використання алгоритмів машинного навчання для прогнозування попиту, динамічного ціноутворення, управління запасами та персоналом. Розглянуто впровадження хмарних технологій, CRM-систем, блокчейн-рішень та IoT для автоматизації бізнес-процесів. Запропоновано математичні моделі та алгоритми для підвищення ефективності операцій, зниження витрат і покращення рівня обслуговування клієнтів. Отримані результати демонструють, що комплексне застосування цифрових рішень сприяє підвищенню прибутковості підприємств ГРБ та їх конкурентоспроможності.